2017-04-18

Nagy baj lehet a bécsi muszlim óvodákkal

Oszd meg másokkal is!

Egyre több vitát okoz Ausztriában egy tanulmány, mely szerint a bécsi muzulmán óvodák ún. párhuzamos társadalmak létrehozásában segédkeznek, és a jövőben akár a radikalizálódáshoz is hozzájárulhatnak.

A tanulmány szerzője egy bizonyos Ednan Aslan, török születésű osztrák professzor, aki a Bécsi Egyetemen tanít. Kutatása alapján 10 000 kettő és hat év közötti gyermek jár 150 muzulmán óvodába, ahol a Koránt tanítják nekik.

Ezen óvodák negyede azonban olyan csoportok támogatását élvezi, melyek egyúttal a konzervatív iszlámot hirdetik – például a szalafizmust -, és amelyek nem hisznek a szekularizációban.

A szülők azért küldik ide gyermekeiket, mert biztosak akarnak lenni abban, hogy muzulmán környezetben nevelkedhet a gyerekük. Továbbá ezen a helyen a Koránnal is megismerkedhetnek. Ezzel azonban egy multikulturális társadalom elől zárják el őket”

– állítja a szakértő.

A kutatás természetesen azonnal felkavarta az osztrák közélet állóvizét, a migránssimogató Biber magazin például egy hagyományos muszlim öltözetbe bújtatott riporterét küldte körútra. Feladata az volt, hogy óvodát találjon gyermekének, 14 muszlim óvodánál próbálkozott. A magazin szerint a vizsgált intézmények háromnegyede valóban elzárja a gyermekeket a többségi társadalomtól, emellett pedig a németet sem beszélik túl magas szinten az óvodában dolgozók.

Bécsben a fő gondot az okozza, hogy hivatalos adatok hiányában az állam nem tudja megmondani, hogy mennyi ilyen muzulmán óvoda működhet. Az osztrák fővárosban 842 bejelentett óvoda működik, ebből százat a katolikus egyház, tizenhármat pedig protestáns egyházak működtetnek. A muzulmán óvodák száma azonban ismeretlen, főleg azért, mert nagy részük magánintézmény, a hatóságok pedig csak nehezen tudják figyelemmel követni az óvodák működését és finanszírozását.

888 nyomán

A Facebook nem mutatja meg, cenzúrázza a híreket, ők döntik el mit olvashatsz el, és mit nem!

Ha Te sem akarod, hogy a Facebook döntse el mit olvashatsz, kattints ide, és iratkozz fel híreinkre.
loading...

Kövess minket a Facebookon!