2017-01-09

Mehdi és Mohamed újévet ünnepelni indult – Pápua Új-Guineában sajnos ez nem bizonyult olyan jó ötletnek, mint Kölnben

Oszd meg másokkal is!

Egy dédelgetőcsoport panasza szerint Megtámadtak és összevertek két Ausztráliához menekültstáuszért folyamodó iránit Pápua Új-Guineában a rendőrök – írja a PressTV.

A csak Mehdiként és Mohamedként azonosított irániak az újévet ünnepelni indultak az ausztrál üzemeltetésű Manus szigeti migránstáborból, amikor belefutottak a rendőrségbe, akik közölték velük, hogy nem szabad elhagyni a tábort, majd jól megverték őket – állítja Refugee Action Coalition Sydney (Sidney-i Menekült Akció Koalíció).

Az irániak csukló-, állkapocs- és orrtörést szenvedtek, és nem kaptak sem fájdalomcsillapítót, sem ételt, sem orvosi ellátást, amíg a börtönben tartották őket a támadás után. A sebeik begyulladtak, sőt az egyikük vért talált a vizeletében. Legalábbis ezek az irániak és a jogvédők állításai, a sérülésekről szóló hírek nem egyértelműen alátámasztottak, frissebb híradásokban csak annyit írnak a csontsérülésekről, hogy az egyiknek talán eltört az orra.

Ian Rintoul, a jogvédők szóvivője azonban hétfőn azt nyilatkozta az Australian Associated Pressnek, hogy a férfiaknak megengedett volt elhagyni a migránstanyát, és nem csináltak semmi rosszat. A simogató banda szerint az ausztrál kormány a “brutalitás pártja”.

“Itt az ideje, hogy a kormány abbahagyja az ártatlan emberek életével játszó politikát, és az összes menedékkérőt és menekültet hozza Ausztráliába” – hangzott Rintoul humanistának álcázott nemzetgyilkos követelőzése. Ismerős szólamok.

Arról már nem beszél, hogy mi elől menekültek a magasan képzett és tájékozott iráni agysebészek éppen Ausztráliáig, amely ország köztudottan nem fogad kesztyűs kézzel minden odavetődőt.

Ausztrália ugyanis megállítja a partjainál hódítókat szállító hajókat, és megakadályozza az illegális belépésüket az országba. Ehelyett táborokat bérel a pápua új-guineai Manus szigeten, és egy másikat Nauru szigetországában, ahová elküldi a partjaira érkező jöttmenteket.

Augusztusban Ausztrália beleegyezett a Manus szigeti tábor bezárásába, miután pápua új-guineai legfelsőbb bíróság döntése a személyes szabadságjogok megsértése miatt alkotmányellenesnek ítélte a migránsok fogvatartását. Canberra azonban eddig nem sietett a végrehajtással.


Reza Barati nem élte túl a 2014-es lázadást

Eközben folyamatosan megy a sírás a szegény menekültek nyomorúságos körülményei és a rendőri erőszak miatt. 2014-ben egy iráni menedékkérő, Reza Barati belehalt egy Manus szigeti sáskalázadás során elszenvedett súlyos fejsérülésébe.

A canberrai iráni nagykövetség, szintén augusztusban, közleményben fejezte ki aggodalmát az iráni betolakodókat fogadó ausztrál vendégszeretet miatt. Hozzátették, hogy diplomáciai képviseletük mindig segíti az önkéntes visszatérést az iszlám köztársaságba.

A közlemény szerint az iráni külügyminiszter, Mohamed Dzsavád Zaríf korábban találkozott Ausztrália teheráni nagykövetével, hogy közölje vele Irán elégedetlenségét a táborokban tapasztalható “menekült”helyzetet illetően. Az iráni diplomácia vezetője szintén sürgette a táborok bezárását, továbbá az “iszlám köztársaság iráni állampolgárok méltóságának és jogainak megvédését illető legfontosabb poltikájának” a méltánylását.

Az ausztrál hölgyek nyugodtabban mehetnek szilvesztereszni, mint a németek

Tavaly régi ismerősünk, a brit központú Amnesty International sem mulasztotta el a siránkozást, mely szerint az ausztrál kormány a “szándékos jogtalanság és kegyetlenség rendszerét” állította fel.

A friss incidens kapcsán a dél-ausztráliai szenátor, Sarah Hanson-Young (Zöldek) azt írta a Twitteren: “Menekülteket vertek Manus szigeten. Megint. Ezt a börtöntábort illegálisnak minősítették, és a kormány továbbra is ott rakodja le az embereket. Turnbull egy szégyen” – célzott Malcolm Turnbull miniszterelnökre (aki a Liberális Párt vezetője, de ott ez a formáció nevezhető a leginkább “konzervatív jobbközépnek” – P.O.)

Peter Dutton bevándorlási miniszter szerint viszont az aktivisták manipulatívan használják fel az incidenst, hogy a kormány bevándorlási politikáját támadják. “Megvárnám a rendőrség álláspontját is a történtekről, mielőtt bármiféle kommentárt fűznék hozzá”, mondta.

Mi a jobb: “koncentrációs tábor” a környező szigeteken vagy állatkert otthon?

Később a manusi rendőrparancsnok, David Yapu is megszólalt az ügyben, állítása szerint a két iráni zaklatta a járókelőket és akadályozta a forgalmat, a rendőrség velük szemben alkalmazott kényszerítőintézkedései indokoltak voltak. Az irániak azzal mentegőznek, hogy ők nem is fogyasztottak alkoholt.

Most pedig képzeljük el, hogy ha egy éve Kölnben sikerrel akadályozzák meg az erőszakológépeket gaztetteikben, másról sem hallottunk volna, mint rendőri brutalitásról és a szegény menekültekről. Ehelyett a hódítókat védve addig hallgatott a Lügenpresse, ameddig csak tudott, és azóta is kontinensszerte fedezik az őslakosokat bántalmazó bevándorlóbűnözőket. Tényleg az európai teljes önfeladás a jobb?

Perge Ottó – Kuruc.info

Kövess minket a Facebookon!