2017-04-16

Követik a magyar példát – Csehország nem fogad be több migránst

loading...

A csehek sem ijednek meg az EU-tól. Nem akarnak több migránst befogadni, akkor sem, ha az Európai Unió gazdasági szankciókkal fenyegeti az országot. Inkább a nemzetbiztonsági érdekeket veszik figyelembe.

Csehországnak nem áll szándékában menekülteket befogadni a menedékkérők áttelepítését célzó uniós kvóták szerint, még akkor sem, ha gazdasági szankciókkal fenyeget az Európai Unió

– jelentette ki szombaton Milan Chovanec cseh belügyminiszter a Pravo című prágai napilapnak.

“A mintegy 1600-ból 12 menekültet fogadtunk be” – mondta a tárcavezető. Szerinte ugyanis a többiek nemzetbiztonsági átvilágítása azt mutatta, hogy közülük senkit sem szabad Csehországba áttelepíteni.

Chovanec emellett olyan véleményének adott hangot, miszerint az EU már ősszel elindíthatja a “büntetőintézkedések bevezetését célzó eljárást” Csehországgal szemben a menekültek befogadásának megtagadása miatt. A cseh belügyminiszter szerint országának még a szankciók fenyegetése mellett sem szabad beleegyeznie a menedékkérők felvételébe.

Nem szabad ide beengedni embereket (a szükséges) ellenőrzések nélkül”

loading...

– hangoztatta Chovanec, és leszögezte, hogy kiáll álláspontja mellett a kabinetben.

Tavalyelőtt született uniós megállapodás arról, hogy a migrációs nyomásnak kitett országokból 160 ezer menekültet “elosztanak” az EU-tagállamok között. Eddig körülbelül 15 ezer embert helyeztek át ilyen formában, mivel több uniós tagállam, köztük Magyarország, Lengyelország, Csehország és Szlovákia is ellenzi a kötelező jellegű mechanizmust.

MTI, 888 nyomán

loading...

Kövess minket a Facebookon!