2016-12-19

Allah akbarozó merénylő lőtte agyon Oroszország ankarai nagykövetét

Súlyosan megsérült Oroszország ankarai nagykövete hétfőn, miután rálőttek egy kiállítás megnyitóján.

Andrej Karlovra egy ankarai kiállítás megnyitóján lőttek rá, a török Hürriyet című lap szerint a diplomatát kórházba vitték.

A TASZSZ orosz hírügynökség jelentése szerint egy ismeretlen fegyveres tört be az ankarai kortárs művészetek galériájába, ahol Andrej Karlov mondott nyitóbeszédet az “Oroszország török szemmel” című fotókiállításon. Szemtanúk szerint a férfi hátulról lőtt rá a diplomatára, aki a földre zuhant.

Az orosz hírügynökség szemtanúkra hivatkozva közölte, a támadó azt kiáltotta: “Takarodjatok!”

A beszámolók szerint speciális erők semlegesítették a tettest.

A törökországi orosz nagykövetség megerősítette a támadás hírét – írják a brit The Guardian oldalán.

A CNN Türk úgy tudja: a nagyköveten kívül mások is megsérültek.

A török külügyminiszter kedden Moszkvába lenne hivatalos, ahol orosz és iráni partnerekkel egyeztetne.

Vlagyimir Putyin orosz elnököt tájékoztatták az Andrej Karlov orosz nagykövetet ért támadásról, az elnök tanulmányozza a történteket – közölte hétfőn a Kreml. Marija Zaharova orosz külügyminiszter megerősítette, hogy rálőttek és megsebesítették Oroszország ankarai nagykövetét.

Frissítés: Az utolsó hírek szerint a diplomata életét nem tudták megmenteni

Videó is van a törökországi orosz nagykövetet ért hétfői támadásról. Az amatőr felvételen az látható, amikor a kiállításmegnyitón beszédet mondó Andrej Karlov összecsuklik, majd mögötte egy férfi üvöltözik, fegyverrel a kezében.

2. frissítés: Megerősítették: meghalt a nagykövet

Meghalt Oroszország ankarai nagykövete az ellene elkövetett fegyveres támadásban – erősítette meg Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő.

Andrej Karlov nagykövet belehalt súlyos sebesüléseibe azt követően, hogy egy ismeretlen fegyveres rálőtt egy ankarai fotókiállítás megnyitóján.

A CNN Türk jelentése szerint a támadó rendőri igazolvánnyal lépett be a galériába.

A fekete öltönyt és fehér inget viselő férfi egy pisztollyal hátulról lőtte le Andrej Karlovot, majd azt kiáltotta, hogy “Allah akbar”, valamint, hogy “ne feledjétek Aleppót, ne feledjétek Szíriát”.

A támadót a török rendőrség lelőtte.

Vlagyimir Putyin orosz elnököt is értesítették a támadásról. Nem sokkal később az orosz külügy közleményt adott ki, ebben azt írták, hogy nem engednek a terrorizmusnak, és továbbra is harcolni fognak ellene.

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma nyilatkozatban ítélte el az ankarai orosz nagykövet elleni merényletet.

HVG – MTI – Twitter – Kuruc nyomán

Kövess minket a Facebookon!